Kenapa Deep web Tidak Mampu Di-index Oleh Google - Budak Buzy

Latest

Blog Tanpa Politik

Isnin, 14 Ogos 2017

Kenapa Deep web Tidak Mampu Di-index Oleh GoogleSebelum ini saya pernah berkongsi satu artikel berkenaan dengan deep web.


Selepas membaca artikel tersebut, anda tentu tertanya-tanya kenapa deep web tidak mampu dikesan oleh enjin carian biasa seperti Google
Sebabnya:

Kandungan web
Deep web kebiasaannya mengandungi kandungan yang berbeza dari web yang lain.

Akses kandungan terhad
Secara teknikal, Deep web juga mengehadkan kunjungan trafik dengan meletakkan CAPTCHA atau login box. Deep web juga menggunakan script tertentu untuk menyekat enjin carian tertentu seperti Google dari mengindex-nya.

Bukan web HTML
Deep web diprogramkan dalam satu format tertentu yang tidak disokong oleh mana-mana enjin carian biasa.

Kandungan scripted
Web hanya boleh diakses dengan link 'unik' yang disediakan oleh JavaScript, begitu juga dengan kandungan yang dimuatturun dari web server.

Kandungan tidak berkait
Web yang tidak terkait atau terhubung dengan web yang lain, yang mana telah menghalang program web crawling mengakses web tersebut. Web ini akan 'dilabelkan' sebagai web tanpa backlink. Tambah pula, enjin tidak selalu meng-index web yang ada backlink.

2 ulasan:

Terima kasih kerana luangkan masa anda membaca artikel ini. Ada apa-apa yang menarik ingin dikongsikan? Komen atau tinggalkan jejak anda di ruangan komen.

[Peringatan] Komen yang tiada kaitan akan dipadam. Terutamanya iklan. Segala yang saya tulis pada blog ini sekadar untuk perkongsian. Bukan bertujuan untuk kecam-mengecam.