Cara Buat Sitemap Ringkas - Budak Buzy

Latest

Blog Tanpa Politik

Isnin, 5 Jun 2017

Cara Buat Sitemap RingkasSitemap amat penting agar blog anda menjadi lebih mesra SEO. Sitemap bukanlah bererti ia menunjukkan peta atau glob muka bumi dan sebagainya. Ia hanya menunjukkan senarai post atau artikel yang ada pada blog anda tapi amat penting kesannya untuk SEO blog anda.

Bagi blogger yang masih baru, kali ini saya akan menunjukkan cara membuat sitemap pada blog. Tutorial ini adalah tutorial untuk pengguna Blogspot. Cara ini adalah cara yang biasa dan simpledigunakan oleh pengguna blogspot untuk membuat sitemap. jika anda nak gunakan sitemap yang lebih advance, boleh rujuk mana-mana laman web yang menyediakan service untuk membuat sitemap.


cara yang pertama sudah tentulah masuk ke dalam akaun blogger blogspot anda.


2.pilih menu 'halaman'.(page)


3.Kemudian klik pada 'laman baru'.(new page)


4.pilih mode HTML yang terdapat pada bahagian atas kiri(sebelah Compose).


5.masukkan kod dibawah


<script src="https://sites.google.com/site/script4shared/sitemap.js"></script><script src="http://budakbuzy.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>


*gantikan budakbuzy dengan domain blog anda


6.publishkan


7. sudah Siap...enjoy...


Jika anda ingin menggunakan sitemap yang ber-scroll,inilah sitemap yang saya gunakan. caranya sama saja cuma anda perlu letakkan kod yang berbeza seperti dibawah:

<div style="background-color: #dde1e3; border: 1px solid #999999; height:100px; overflow: auto; padding: 10px; width: 100%px;">
<script src="https://sites.google.com/site/script4shared/sitemap.js"></script><script src="http://budakbuzy.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>
</div>
[PROMO]
PES2017 free download: http://lynk.my/yWvg
Free Lecture notes: http://universitylecturenotes.blogspot.com
Donate: http://bit.ly/2o5WIi7

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana luangkan masa anda membaca artikel ini. Ada apa-apa yang menarik ingin dikongsikan? Komen atau tinggalkan jejak anda di ruangan komen.

[Peringatan] Komen yang tiada kaitan akan dipadam. Terutamanya iklan. Segala yang saya tulis pada blog ini sekadar untuk perkongsian. Bukan bertujuan untuk kecam-mengecam.