Inilah pencipta ulang tayang siaran sukan yang tidak didendang - Budak Buzy

Latest

Blog Tanpa Politik

Rabu, 3 Mei 2017

Inilah pencipta ulang tayang siaran sukan yang tidak didendang

Tony Verna pencipta ulang tayang

Kita memang biasa menonton siaran langsung sukan seperti Bola sepak. Sepanjang siaran tersebut, memang takkan lepas dari ulang tayang. Namun, tahukah siapa di sebalik pencetus teknik tersebut.

Teknik ulang tayang pertama kali digunakan dalam penyiaran rancangan sukan ialah pada 7 Disember 1963 oleh CBS Sport untuk kejohanan ragbi, Army-navy game. Teknik ulang tayang ini dicipta oleh Tony Verna, seorang produser rancangan sukan dari USA. Menurut Tony, beliau sedang mencari idea apakah yang boleh dilakukan untuk mengisi suasana yang membosankan ketika siaran langsung perlawanan. Maka keluarlah dengan idea untuk melakukan ulang tayang apa yang berlaku.

Idea beliau telah banyak mengubah cara kita melihat sukan pada hari ini. Namun begitu, nama beliau agak asing untuk didengari. Selepas 51 tahun berada dalam dunia penyiaran sukan, beliau akhirnya meninggal dunia pada 18 Januari 2015 pada usia 81 tahun kerana leukimia.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana luangkan masa anda membaca artikel ini. Ada apa-apa yang menarik ingin dikongsikan? Komen atau tinggalkan jejak anda di ruangan komen.

[Peringatan] Komen yang tiada kaitan akan dipadam. Terutamanya iklan. Segala yang saya tulis pada blog ini sekadar untuk perkongsian. Bukan bertujuan untuk kecam-mengecam.